Feel Lucky

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Εναλλακτική Υπαίθρια Δανειστική Βιβλιοθήκη


Δύο νέοι αρχιτέκτονες, η Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής, στηριζόμενοι στην ιδέα ότι τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από όσα περισσότερα άτομα γίνεται, σχεδίασαν μία εναλλακτική υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε καιρούς κρίσης, πρωτότυπες ιδέες βρίσκουν τον δρόμο της υλοποίησης και χωρίς κρατικούς πόρους.
Η βιβλιοθήκη χωρίς σύνορα και χρονικούς όρους δανεισμού, είναι μια ευρέως διαδεδομένη πολιτιστική κίνηση με χιλιάδες οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεχώς αυξάνονται. Τα βιβλία που μας ταξίδεψαν κι άλλα που απλώς «πιάνουν χώρο» στη βιβλιοθήκη μας, μπορούν τώρα πια να αφεθούν ελεύθερα προς αναζήτηση και άλλων αναγνωστών. Αλλά και εμείς μπορούμε να βρούμε βιβλία που πάντοτε θέλαμε να διαβάσουμε αλλά δεν κατορθώσαμε να αγοράσουμε ποτέ. Αναγνώστης, βιβλίο και ανιδιοτέλεια ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα μαγικό ταξίδι στο χώρο της λογοτεχνίας με κεντρικό πυλώνα μια υπαίθρια βιβλιοθήκη.


Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας.
Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.

Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή.

Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://vivliothiki.org/home.php 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου